Qigong
Qigong (spreek uit: 'tsjie-koeng') is een oefenmethode die bedoeld is om qi (onze lichaamsenergie) beter door het lichaam te verspreiden. Zodoende worden alle delen van het lichaam, inclusief de interne organen, goed gevoed en kunnen we onze goede gezondheid beter in stand houden.
In dit mensbeeld wordt ervan uitgegaan dat 'goede gezondheid' betekent dat qi vrij door het hele lichaam kan stromen en alle lichamelijke uithoeken goed kan bereiken.
Of dit westers gezien klopt is voor anderen om zich mee bezig te houden; feit is dat de gezondheidsvoordelen van qigong ook werken als je de bovenstaande visie niet accepteert of 'gelooft'. Dat is het mooie ervan.

De qigong-oefeningen zijn relatief makkelijk om te leren en 'mee te nemen naar huis'. Ze kunnen helpen bij het behoud van een goede gezondheid en kunnen, naast -uiteraard- de normale medische begeleiding, een spoedig herstel van ziekte ondersteunen.
Daarnaast zijn ze natuurlijk gewoon erg lekker en ontspannend om te doen en creëren ze door het meditatieve aspect een waar rustpunt in je vaak toch al drukke dag.

Op DEZE pagina kun je een filmpje kijken van de Wudang Qigong-reeks.
Aanbevolen boek: "Stilte in je Zelf". Klik HIER.
Wist je dat er bij acupunctuur (in veel gevallen) betere en snellere resultaten worden geboekt indien we eerst een uurtje qigong doen? Qigong 'opent de meridianen en beweegt de qi'.
De ademhalingstechnieken die gebruikt worden zijn niet het doel maar een middel tót het doel. En omdat doel te bereiken worden de ademhalings-technieken gecombineerd met andere middelen, zoals lichamelijke ontspanning, vloeiende bewegingen en een bepaalde mentale instelling.
Uitgangspunt bij qigong is een energetisch mensbeeld, waarbij de mens wordt gezien als samengesteld uit diverse 'meridianen'; dat zijn kanalen waar qi doorheen stroomt.