Tit Khun
de verhalen
achterwerk
Je kunt HIER meer lezen over Tit Khun. Mocht je interesse hebben dan kun je HIER lezen over lestijden en HIER over de kosten. Voor contact met mij kun je HIER klikken.
Meneer Tan vertelde elke les wel verhalen; verhalen die hij weer gehoord had of situaties die hij zelf had meegemaakt. Altijd was er een verband met de uitleg van dat moment.
In deze vertellingen heb ik de oude Kuntao-benamingen intact gelaten, en de namen van de technieken zijn dus -zoals gebruikelijk in het voormalig Nederlandsch-Indië- een mengeling van Nederlands, Chinees en Indonesisch.

De hieronder vertelde verhalen zijn ontleend aan mijn boek 'Tit Khun Pay - annotatie van een krijgsambacht' (ongepubliceerd, 1990). Hierin heb ik -naast een overzicht van de Tit Khun van meneer Tan Eng Ho- alle anecdotes opgetekend die meneer Tan ons vertelde, en aan de hand waarvan wij werden onderwezen in de geschiedenis van deze stijl, maar ook en vooral in de normen en waarden van de traditionele krijgskunstcultuur.
Een korte anecdote die meneer Tan vaak vertelde wanneer hem werd gevraagd hoe lang het duurt voor je Tit Khun kunt gebruiken.
Tan Boen Hoey had zelf al de nodige faam verworven als Tit Khun-meester, en werd alom geroemd om zijn kracht. Maar ondanks het feit dat hij al twintig jaar bij Gouw Gin Hok had geleerd volgde Tan Boen Hoey nog steeds lessen bij zijn leraar.
Op een dag waren Gouw Gin Hok en Tan Boen Hoey technieken aan het doornemen. Tan Boen Hoey wilde tit khun 'nemen', maar nèt op het moment dat hij met zijn been achter het been van zijn leraar kwam stootte die alleen maar met zijn bil tegen het bovenbeen van de leerling. Door de impact viel de sterke Tan Boen Hoey met een smak op de grond!
"Al twintig jaar train je nu bij mij" zei Gouw Gin Hok, "maar zelfs mijn bil kun je nog niet weren!"
tit khun-'nemen'