Tit Khun
de verhalen
de uitdaging
Je kunt HIER meer lezen over Tit Khun. Mocht je interesse hebben dan kun je HIER lezen over lestijden en HIER over de kosten. Voor contact met mij kun je HIER klikken.
Meneer Tan vertelde elke les wel verhalen; verhalen die hij weer gehoord had of situaties die hij zelf had meegemaakt. Altijd was er een verband met de uitleg van dat moment.
In deze vertellingen heb ik de oude Kuntao-benamingen intact gelaten, en de namen van de technieken zijn dus -zoals gebruikelijk in het voormalig Nederlandsch-Indië- een mengeling van Nederlands, Chinees en Indonesisch.

De hieronder vertelde verhalen zijn ontleend aan mijn boek 'Tit Khun Pay - annotatie van een krijgsambacht' (ongepubliceerd, 1990). Hierin heb ik -naast een overzicht van de Tit Khun van meneer Tan Eng Ho- alle anecdotes opgetekend die meneer Tan ons vertelde, en aan de hand waarvan wij werden onderwezen in de geschiedenis van deze stijl, maar ook en vooral in de normen en waarden van de traditionele krijgskunstcultuur.
Een verhaal om te leren dat 'stoer gedrag' niet wordt gewaardeerd.
Van de eerste twee leerlingen van Gouw Gin Hok was Tan Boen Hoey de 'straatvechter': hij ging nooit andere leraren uitproberen maar had des te meer serieuze confrontaties in de steegjes van Batavia (het tegenwoordige Jakarta). Thio Seng Peng daarentegen was heel anders: hij hield er juist wèl van om andere meesters uit te proberen!
Op een dag, toen Gouw Gin Hok langs het huis van Thio Seng Peng liep, zag hij allemaal grote, beschreven vellen papier tegen het huis aangeplakt. "Wat staat er toch op geschreven?" dacht hij, en liep er iets dichter naartoe om het te kunnen lezen.
Toen hij de teksten had gelezen stormde hij het huis binnen en trok Thio Seng Peng aan zijn oren. "Je bent nog niet eens zelf leraar en je bent nú al helemaal gek geworden!" brieste hij woedend. "Hoe oud wil je worden? Haal als de bliksem die papieren van je huis!"
Op de vellen had Thio Seng Peng geschreven: "Openbare uitdaging. In dit huis woont Thio Seng Peng van de Tit Khun Pay. Hij is bereid om het op te nemen tegen iedereen die hem wil uitproberen".