Tit Khun
de verhalen
een stevige trap
Je kunt HIER meer lezen over Tit Khun. Mocht je interesse hebben dan kun je HIER lezen over lestijden en HIER over de kosten. Voor contact met mij kun je HIER klikken.
Meneer Tan vertelde elke les wel verhalen; verhalen die hij weer gehoord had of situaties die hij zelf had meegemaakt. Altijd was er een verband met de uitleg van dat moment.
In deze vertellingen heb ik de oude Kuntao-benamingen intact gelaten, en de namen van de technieken zijn dus -zoals gebruikelijk in het voormalig Nederlandsch-Indië- een mengeling van Nederlands, Chinees en Indonesisch.

De hieronder vertelde verhalen zijn ontleend aan mijn boek 'Tit Khun Pay - annotatie van een krijgsambacht' (ongepubliceerd, 1990). Hierin heb ik -naast een overzicht van de Tit Khun van meneer Tan Eng Ho- alle anecdotes opgetekend die meneer Tan ons vertelde, en aan de hand waarvan wij werden onderwezen in de geschiedenis van deze stijl, maar ook en vooral in de normen en waarden van de traditionele krijgskunstcultuur.
De bewegingen van Tit Khun ogen niet krachtig. Om te benadrukken dat schijn kan bedriegen vertelde meneer Tan wel eens het volgende verhaal.
'Peh' Ketjil, 'het kleine baasje', had zich gespecialiseerd in de trappen van Tit Khun, met name de tendang tabok. Hij demonstreerde de kracht van zijn trap door een rijstbaal van vijftig kilo rechtop op een keukentafel te zetten; vervolgens trapte hij tegen de baal.
Deze vloog van de tafel af maar maakte, voordat hij de grond raakte, een volledige salto in de lucht om daarna weer rechtop op de grond neer te komen...