'Vijf Stappen-Tai Chi'
Wat is Vijf Stappen-Tai Chi?
Vijf Stappen-Tai Chi is een andere structurele opzet van Yang-stijl Tai Chi waarbij eerst, in combinatie met gevoels- en bewustwordingsoefeningen, les wordt gegeven in vijf losse ‘stappen’. Deze stappen komen overeen met vijf richtingen (de rechte lijn, zijwaarts, omlaag, zijwaarts naar de andere kant en ‘op de plaats’).
Waar komt Vijf Stappen-Tai Chi vandaan?
Toen ik twintig jaar geleden begon met het lesgeven in Tai Chi had ik al een school in Tit Khun, een stijl die niet historisch maar wel qua principes nauw verwant is aan Tai Chi. Om Tai Chi sneller toegankelijk te maken voor mijn Tit Khun-leerlingen gaf ik hen les in Tai Chi volgens de structuur van de Tit Khun-stijl, die zich centreert rond vijf staprichtingen; tegelijkertijd met die bewegingen leren werken (‘vechten’), en daarna pas ‘de vorm’. Later kwamen daar ‘verse’ leerlingen bij en die zijn mee ingestroomd in de inmiddels gesettelde oefenwijze.
Ze worden zowel solo als met een partner onderwezen en tijdens het leren wordt voortdurend aandacht geschonken aan de link met Qigong. Vanuit vaardigheid in de partneroefeningen wordt -na beheersing van alle stappen- een gevechtsspel geleerd dat de filosofische ideeën volgt zoals die in de Tai Chi-Klassieken worden onderwezen.
Elke les bestaat uit een mix van solo-training, praktisch (met een partner) en theorie. Na begrip van, en vaardigheid in, dit Tai Chi-‘vechten en voelen’-spel volgen de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi en daarna ook de yi lu van de Chen-stijl, inclusief toepassingen (‘het verhaal van de vorm’) en de in die vorm ‘verborgen’ instructiethema’s.
In de loop van nu bijna vijfentwintig jaar is Vijf Stappen-Tai Chi uitgegroeid tot een eigen concept met als motto: ‘begrijpen wat je om welke reden doet’ zodat je, wanneer je een vorm ‘loopt’, weet wat de handelingen ‘doen’ en waarom die vorm zus en niet zo in elkaar steekt.
Een boek dat hier uitgebreide achtergrondinfo over geeft vind je HIER.