Taijiquan ('Tai Chi'), Baguazhang en Xingyiquan worden algemeen beschouwd als dé drie interne stijlscholen. Er zijn er echter veel meer, veelal in besloten kring doorgegeven of zelfs helemaal binnen één familie gehouden. De stijl Tit Khun is er één van.
zo is Tit Khun niet meegegaan in de ontwikkeling naar gezondheidskunst of performance art. Tit Khun is nog steeds de authentieke interne krijgskunst die het in 1850 was.
Tit Khun
Tit Khun is waarschijnlijk -via de Chinese provincie Fujian- van oorsprong afkomstig uit de provincie Henan. Het toont sterke overeenkomsten met stijlen uit de streek rond Chenjiagou (waar Chen-stijl Tai Chi vandaan komt), maar dan wel volgens héél oude opvattingen. Omstreeks 1850 is Tit Khun van China naar Indonesië gebracht, waar het in relatief besloten kring werd doorgegeven en 'Chinees' werd gehouden.
Door de komst naar Indonesië heeft Tit Khun niet de invloeden ondergaan van de ontwikkelingen die in het moederland China op het gebied van de krijgskunsten wèl speelden:
Tit Khun leent zich niet voor grootschalige verspreiding. De trainingen zijn zwaar en 'saai' (in de zin van: "weinig variatie en veel, héél veel, herhaling"), het duurt járen voor iemand enige basisvaardigheid heeft opgebouwd en het onderwijs verloopt op individuele basis. Een leraar moet zich daarvoor intensief richten op een beperkt aantal leerlingen. Vandaar uiteraard dat het altijd een familiestijl is geweest waarin kinderen de kunst van hun vader leerden.

Zelf heb ik geen kinderen en daarom deel ik 'mijn' Tit Khun met iedereen die geïnteresseerd is in het leren van deze oude, mooie en efficiënte verdedigingskunst.
Je kunt HIER meer lezen over Tit Khun. Mocht je interesse hebben dan kun je HIER lezen over lestijden en HIER over de kosten. Voor contact met mij kun je HIER klikken.