Tit Khun
filosofie

Zodra de energie van de Dao, de 'Weg', zich begint te manifesteren wordt ze de wuji, een energie 'zonder extremiteiten'. Wanneer de wuji zich roert ontstaat de taiji, de interactie tussen de extremen yin en yang. Als yin en yang vanuit het energetische in het fysieke vlak neerdalen blijft deze verwerkelijking nog enigszins conceptueel in de vorm van de vijf elementen of fases. Vanuit de vijf fases ontstaan de 'tienduizend dingen', de mogelijkheden van alledag.
Wanneer iemand het nodig heeft om een krijgskunst te gaan bestuderen denkt hij aanvankelijk in "zus schoppen, zo slaan, grijpen op deze wijze en vastpakken op die manier, vegen, trappen, werpen" enzovoorts: de 'tienduizend dingen'.
Je kunt HIER meer lezen over Tit Khun. Mocht je interesse hebben dan kun je HIER lezen over lestijden en HIER over de kosten. Voor contact met mij kun je HIER klikken.
Dan komt hij erachter dat soms één en dezelfde beweging totaal verschillende handelingen kan zijn: de beweging om iemand te grijpen, de beweging om iemand te slaan en de beweging om iemand van je weg te houden bijvoorbeeld verschillen qua intentie, maar kunnen soms uit exact dezelfde bewegingsvorm bestaan.
Zo blijkt het totaal aantal aan mogelijkheden samengevat te kunnen worden in vijf basale, abstracte handelingen -'stappen'- die elk overeenstemmen met een richting: de vijf stappen van Tit Khun. De 'tienduizend dingen' worden zo tot de 'vijf elementen'.
Na jaren van oefening ervaart de zoeker dat deze vijf  abstracte handelingen, die de mogelijkheid geven tot 'tienduizend dingen', in feite zijn opgebouwd uit twee basale concepten: er is eigenlijk alleen maar volte en leegte, compressie en expansie. Yin en yang. Op deze wijze ontstaat de taiji.
Zodra er alleen nog maar gewerkt wordt op basis van de differentiatie tussen yin en yang kan er verder gezocht worden naar de betekenis van 'stilte in beweging': de wuji. En wie de vaardigheid van de wuji-'state of mind' bereikt is nog maar een haarlengte verwijderd van éénwording met de Dao.
Het bovenstaande maakt Tit Khun een kunst die ons -filosofisch gesproken- 'terug naar huis' brengt.