V.l.n.r. de Tit Khun-meesters Tjiam Tjeng Soey, Gouw Gin Hok, Tan Boen Hoey, Thio Seng Peng en 'meneer' Tan Eng Ho.
School van de Kraanvogel
"energetics in movement and mind"
Tit Khun
Acupunctuur
Taijiquan ('Tai Chi'), Baguazhang en Xingyiquan worden algemeen beschouwd als dé drie interne stijlscholen. Er zijn er echter veel meer, veelal in besloten kring doorgegeven of zelfs helemaal binnen één familie gehouden. De stijl Tit Khun is er één van.

Tit Khun is niet meegegaan in de ontwikkeling naar gezondheidskunst of performance art, en is nog steeds de authentieke interne krijgskunst die het in 1850 was.
De stijl is waarschijnlijk -via de Chinese provincie Fujian- van oorsprong afkomstig uit de provincie Henan. Het toont sterke overeenkomsten met stijlen uit de streek rond Chenjiagou (waar Chen-stijl Tai Chi vandaan komt), maar dan wel volgens héél oude opvattingen. Omstreeks 1850 is Tit Khun van China naar Indonesië gebracht, waar het in relatief besloten kring werd doorgegeven en 'Chinees' werd gehouden.
Door de komst naar Indonesië heeft Tit Khun niet de invloeden ondergaan van de ontwikkelingen die in het moederland China op het gebied van de krijgskunsten wèl speelden: het is nooit een sport geworden, een gezondheidskunst, of -zoals nu bij de moderne wushu het geval is- een soort van acrobatische danskunst. Tit Khun is altijd een krijgskunst gebleven.

Tit Khun leent zich niet voor grootschalige verspreiding. De trainingen zijn zwaar en 'saai' (in de zin van: "weinig variatie en veel, héél veel, herhaling"), het duurt járen voor iemand enige basisvaardigheid heeft opgebouwd en het onderwijs verloopt op individuele basis. Een leraar moet zich daarvoor intensief richten op een beperkt aantal leerlingen.

Roel deelt 'zijn' Tit Khun met iedereen die geïnteresseerd is in het leren van deze oude, mooie en efficiënte verdedigingskunst via privélessen (klik HIER).
Meer informatie over Tit Khun is te vinden op de speciale website, titkhun.nl.
Tai Chi en Tit Khun zijn krijgskunsten die thuishoren in een oude, traditionele context waarin de wereld anders wordt waargenomen, waarin ook het lichaam anders wordt gezien. Ja, men weet natuurlijk heel goed van spieren, botten, organen enzovoorts; maar qi (spreek uit als 'tsjie') is de energie die alles werkende houdt.
Volgens datzelfde oude denken stroomt qi ook door ons lichaam, en ziekte en andere klachten zijn een gevolg van een slechte qi-circulatie.
Om gezond te zijn, te blijven of opnieuw te worden is het dus zaak om die qi-circulatie op orde te houden of, wanneer nodig, te herstellen.
Tai Chi en qigong zijn goede manieren om die qi-circulatie vrij van stagnaties te houden maar soms ben je, ondanks alles, afhankelijk van hulp van buitenaf.
Acupunctuur is een voorbeeld van 'hulp van buitenaf'.
Het Chinese karakterteken voor qi
Omdat het in beide gevallen om qi-circulatie gaat -het zijn twee verschillende zijden van dezelfde medaille- is Roel niet alleen bekwaam in Tai Chi maar ook in acupunctuur.

Hoewel acupunctuur breed inzetbaar is en kan helpen bij een veelheid aan klachten, variërend van eczeem tot 'frozen shoulder'-klachten, IBS enzovoorts, heeft Roel zich -door zijn krijgskunst-ervaring- gespecialiseerd in pijnbestrijding en het bespoedigen van genezing van botbreuken, kneuzingen en dergelijke.

Voor het maken van een afspraak kun je HIER contact met hem opnemen.
Copyright © 2021 by Roel Jansen/de School van de Kraanvogel
All Rights reserved
E-Mail: roel@kraanvogel.nl

Tai Chi-school in Warfhuizen (Gr.)
Tit Khun & acupunctuur
Andere zaken:
Tit Khun & acupunctuur
Andere zaken: