V.l.n.r. de Tit Khun-meesters Tjiam Tjeng Soey, Gouw Gin Hok, Tan Boen Hoey, Thio Seng Peng en 'meneer' Tan Eng Ho.
School van de Kraanvogel
"energetics in movement and mind"
Tit Khun
Taijiquan ('Tai Chi'), Baguazhang en Xingyiquan worden algemeen beschouwd als dé drie interne stijlscholen. Er zijn er echter veel meer, veelal in besloten kring doorgegeven of zelfs helemaal binnen één familie gehouden. De stijl Tit Khun is er één van.
De stijl is waarschijnlijk -via de Chinese provincie Fujian- van oorsprong afkomstig uit de provincie Henan. Het toont sterke overeenkomsten met stijlen uit de streek rond Chenjiagou (waar Chen-stijl Tai Chi vandaan komt), maar dan wel volgens héél oude opvattingen. Omstreeks 1850 is Tit Khun van China naar Indonesië gebracht, waar het in relatief besloten kring werd doorgegeven en 'Chinees' werd gehouden.
Door de komst naar Indonesië heeft Tit Khun niet de invloeden ondergaan van de ontwikkelingen die in het moederland China op het gebied van de krijgskunsten wèl speelden: het is nooit een sport geworden, een gezondheidskunst, of -zoals nu bij de moderne wushu het geval is- een soort van acrobatische danskunst. Tit Khun is altijd een krijgskunst gebleven.

Tit Khun leent zich niet voor grootschalige verspreiding. De trainingen zijn zwaar en 'saai' (in de zin van: "weinig variatie en veel, héél veel, herhaling"), het duurt járen voor iemand enige basisvaardigheid heeft opgebouwd en het onderwijs verloopt op individuele basis. Een leraar moet zich daarvoor intensief richten op een beperkt aantal leerlingen.

Roel deelt 'zijn' Tit Khun met iedereen die geïnteresseerd is in het leren van deze oude, mooie en efficiënte verdedigingskunst via privélessen (klik HIER).
Copyright © 2023 by Roel Jansen/de School van de Kraanvogel
All Rights reserved
E-Mail: roel@kraanvogel.nl

Tai Chi-school in Warfhuizen (Gr.)
Tit Khun
Andere zaken:
Tit Khun
Andere zaken: