Dit is de eerste aflevering van een serie over de 'theoretische kant van qigong'. In het Engels inderdaad, en dan heet het 'Understanding Qigong'. Hier de introductie.
Helaas is het geluid van de opname slechter dan 'in het echt', excuses daarvoor.
In deze aflevering wordt de theorie achter de eerste oefening van Wudang Qigong besproken.
Eerst een 'recap' van het eerder besprokene. Niet echt een herhaling of samenvatting, eerder een samenvatting-'plus' want er zit ook wat nieuwe informatie tussen.
Vervolgens wordt opnieuw oefening 1 besproken, ditmaal met 'praktijkgerichte theorie'.
Omdat hier een basis wordt gelegd is dit vrij uitgebreid; bij de bespreking van de tweede oefening is veel van deze kennis c.q. vaardigheid dan al besproken.
In de voorgaande aflevering zijn de eerste twee oefeningen diepgaand besproken. Nu is oefening drie aan bod.
In deze aflevering gaat het over de vierde Wudang Qigong-oefening. Hierin een uitstapje naar de neidan, de 'interne alchemie', waardoor het een ietwat gecompliceerd verhaal wordt. Het leidde ook tot de vraag/opmerking dat Roel wel heel erg veel aan uitleg doet in vergelijking met een eerdere leraar van de vragensteller. "Nee", was zijn antwoord, "ik doe niet aan véél uitleg, de anderen doen belachelijk weinig aan uitleg".
Deze zesde lezing gaat over de vijfde qigong-oefening uit de Wudang Qigong-reeks. Belangrijke vragen komen aan bod, zoals de vraag over de moeilijke (lange) in- en uitademing bij deze oefening.
Verder wordt er ook teruggekeken naar de voorgaande vier oefeningen waarbij ditmaal gekeken wordt naar hoe ze werken als lessysteem.
NB er wordt tijdens de live sessies ook een tweede camera gebruikt waarop de benen te zien zijn; om technische redenen is het helaas niet altijd mogelijk om deze in het videoverslag mee te nemen.
Doordat Roel was vergeten om op de 'recording'-knop te drukken was er geen opname van de lezing over de zesde oefening van Wudang Qigong. Dankzij Karel Meijer (van be-chi.nl) is die er nu alsnog!







Voordat, in deze achtste lezing, de zevende Wudang Qigong-oefening onder de loep wordt genomen is er eerst een discussie over 'details': als het over qigong, neigong en neidan gaat kom je maar al te vaak een uitleg tegen waarbij gebruik wordt gemaakt van de Acht Trigrammen uit de Yijing, of er wordt gerefereerd aan de Neijing Tu (de afbeelding van het innerlijk landschap), enzovoorts. Maar in hoeverre is dat nodig? Waarom wordt dat gedaan? Waarom doen wij dat niet?
De zevende oefening zelf wordt, zoals inmiddels gebruikelijk, in laagjes ontleed. Er wordt uitgelegd hoe de naam van de oefening ons les geeft in waar de oefening voor is, wat ze doet en hoe ze dat doet; vervolgens wordt er gekeken naar details van de fysieke aspecten.

In deze negende lezing in detail ingegaan op de achtste oefening, 'bai mang fu cao': zowel op fysiek als energetisch level wordt gekeken waarom deze oefening is zoals ze is.
Echter, eerst wordt er ingegaan op de verdeling van de hexagrammen uit de Yijing over de Kleine Hemelbaan: wat valt daarvan te leren (vált daar überhaupt wat van te leren) en wat zijn de sterke, maar ook de zwakke punten van het op deze manier 'verdiepen' (lees: onnodig moeilijk maken als je niet oppast) van je leerproces?

Lezing nummer tien uit deze Wudang Qigong-reeks gaat over oefening nummer negen, 'tongzi bai fo'.
Deze oefening was erg moeilijk om te ontleden en voor onderzoek was het nodig om diep in de archieven te graven. Wat zei de leraar van Roel hierover? Dit, uiteraard aangevuld met Roel's eigen bevindingen en ervaringen, vormt de inleiding die nodig is om uiteindelijk een detailstudie over deze oefening succesvol te kunnen laten zijn.

De laatste lezing van deze serie gaat over de tiende oefening van Wudang Qigong. Waar het in eerdere lezingen is gegaan over het gewaarworden van 'lijnen' en 'velden' en over hoe, onder andere, de spiraal-gewaarwording in feite een spin-off is van de 'lijnen', gaat het nu over een belangrijke spin-off van de veld-gewaarwording: de kalebas. Naast een uitleg over de tiende oefening wordt er per oefening gekeken naar hoe die 'kalebas' daar een concept in is.
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11