WAT IS QIGONG?
Qigong spreek je uit als tsjie-koeng, en wordt soms ook wel geschreven als ch'i-kung. Het betekent zoveel als 'vaardigheid in / met / door qi'.
Dat leidt tot een aantal vragen. Achteraan beginnend: wat is qi? En: waarom zou je daar vaardigheid in, met of door willen hebben?

WAT IS QI?
Het woord 'qi' (je spreekt het uit als 'tsjie') wordt wel eens vrij vertaald als 'energie' of 'levensenergie'. Daar valt wel het één en ander op af te dingen maar laten we het, voor het doel van deze website, maar even hierop houden. Voor een uitleg van qigong is inderdaad het begrip van qi als levensenergie van belang.
WAT IS QIGONG?
Die levensenergie qi stroomt door banen in het lichaam die we 'meridianen' noemen. Qi verplaatst zich door die meridianen als gevolg van de werking van organen of, omgekeerd, juist om ervoor te zorgen dat de organen hun werk goed kunnen doen. In het traditionele Chinese gezondheidsdenken, waar qi een belangrijk begrip in is, kunnen problemen in de organen zich uiten via de meridianen of, omgekeerd, kunnen meridiaan-problemen zich uiten in het minder goed functioneren van de organen. Dát er problemen zijn in de meridianen merken we in sommige gevallen door, bijvoorbeeld, stijfheids- of pijnklachten op het traject van zo'n meridiaan.


WAAROM DOE JE QIGONG?
Om voor elkaar te krijgen dat we fysiek en mentaal optimaal functioneren is het zaak dat de qi zich goed en vrij door de meridianen kan verplaatsen.
Qigong is de benaming van een categorie Chinese gezondheidsoefeningen die zich richt op het opheffen van problemen in de meridianen, en zo te bewerkstelligen dat die vrije verplaatsing van qi goed kan gebeuren.

Qigong kent, voor degenen die al langer oefenen, vier verschillende manieren van beoefening: het voorkomen van gezondheidsproblemen, het herstellen van je qi-niveau, het oplossen van gezondheidsproblemen en het streven naar onsterfelijkheid.

WAAROM IS QIGONG BELANGRIJK VOOR TAI CHI?
Naast de gezondheidswinst heeft qigong een belangrijke plaats in het Tai Chi-spectrum. Dat komt omdat serieuze qigong-beoefening en (later ook) theoretische studie over qi hand in hand gaat met een toenemende sensitiviteit, zowel in als op en rondom het lichaam. En die sensitiviteit geeft de Tai Chi-technieken hun meerwaarde of, beter gezegd: zonder die sensitiviteit kun je de technieken niet uitvoeren volgens de ideeën van Tai Chi. Het is ook die sensitiviteit die een soort van 'power' suggereert, terwijl het niet meer dan gevoeligheid betreft.

DE QIGONG VAN DE SCHOOL VAN DE KRAANVOGEL
In de School van de Kraanvogel worden verschillende soorten qigong onderwezen. Niet allemaal tegelijk uiteraard! We beginnen met leren 'staan' onder hele specifieke fysieke en mentale voorwaarden, en dat is al een qigong-'stijl' op zich. Tegelijk leren we 10 Wudang Qigong-oefeningen van de familie Fei.
Dit alles helpt ons met het verwerven van een goede gezondheid plus de nodige basis-sensitiviteit. Later, als we verder zijn gevorderd, volgen er andere qigong-oefenmethodes.

De qigong-trainingen worden uitgebreid begeleid via online video-materiaal.

De tien Wudang Qigong-oefeningen van de familie Fei.