School van de Kraanvogel
"energetics in movement and mind"
Tai Chi & Qigong
Over de naam 'Tai Chi'
Over Qigong
De naam 'Tai Chi' is eigenlijk een afkorting van het langere 'tai chi chuan' of, meer correct, 't'ai-chi ch'üan'. Daarnaast zijn de schrijfwijzen 'taiji' en 'taijiquan' gangbaar. Het gaat in alle gevallen om hetzelfde, en je spreekt al die manieren van schrijven uit als 'taai djie' of 'taai djie tsjoean'. Verwarrend? Dat kan ik me voorstellen!

Lees verder

De geschiedenis van 'Tai Chi'
Op het internet, maar zeker ook in ontzettend veel boeken, wordt de geschiedenis van Tai Chi uitgebreid en tot in detail uiteengezet; het is dan ook niet de bedoeling dat dat herhaald gaat worden. Wat hier volgt is een geschiedenis in hoofdlijnen zodat je op de hoogte bent van de belangrijkste highlights.
Het eerste dat belangrijk is om te weten is...

Lees verder

De Tai Chi van de School van de Kraanvogel
De School van de Kraanvogel richt zich op de invalshoek van Tai Chi als krijgskunst. Het gaat hierbij niet om 'vechten' maar om het 'samenspel' en, op een hoger niveau, om de energetische interactie.

De Tai Chi van de School van de Kraanvogel is opgebouwd uit de volgende bouwstenen, die veel en veel later samenkomen in 'de vorm':

Lees verder

Qigong spreek je uit als tsjie-koeng, en wordt soms ook wel geschreven als ch'i-kung. Het betekent zoveel als 'vaardigheid in / met / door qi'.
Dat leidt tot een aantal vragen. Achteraan beginnend: wat is qi? En: waarom zou je daar vaardigheid in, met of door willen hebben?

Lees verder

Copyright © 2021 by Roel Jansen/de School van de Kraanvogel
All Rights reserved
E-Mail: roel@kraanvogel.nl

Tai Chi-school in Warfhuizen (Gr.)