Tit Khun-'hurken' Tit Khun is een stijl die gekenmerkt wordt door uitermate lage training. Dit is uiteraard zeer zwaar voor de benen, en daarom bestaat de introductie-training uit 'hurken'. Je leert eerst hoe de stap mechanisch werkt, krijgt daar een armbeweging bij zodat het al wat meer 'Tit Khun' wordt en vervolgens ga je die stap 'laag' uitvoeren. Het is de bedoeling dat je deze hurk-stap dagelijks 150 keer uitvoert gedurende drie maanden. Zo krijgen je benen de tijd om aan de belasting van de lage bewegingen te wennen, je maakt een gewoonte van het lage bewegen én je bouwt oefendiscipline op.
Een overzicht van Tit Khun In 1996 (!) heb ik een video-overzicht gemaakt van Tit Khun. Het is niet helemaal compleet maar goed, je krijgt wel een beeld van de oefeningen. Verder was ik in die tijd aan het experimenteren met de lage bewegingen van Tit Khun die in deze video dus wat minder laag zijn (zie de volgende video).
Tit Khun basics 'Tit Khun basics' laat niet de hele basis zien maar is een video die ik gemaakt heb van (een deel van) mijn eigen oefening tijdens een vakantie in 2023.
Lo Seng & No Mui - linking the forms Volgens onze overlevering kende Tit Khun aanvankelijk dertien vormen, maar Gouw Gin Hok -de formele leraar van mijn leraar, 'meneer' Tan Eng Ho- had er een aantal 'weggegooid'. Volgens 'meneer' Tan zaten in deze vormen sprongen en koprollen die meester Gouw zelf niet meer kon uitvoeren. De eerste twee vormen zijn bij ons alleen nog bekend onder hun afgekorte namen, nl. 'Lo Seng' ("oude monnik") en 'No Mui' ("de tweede deur"). Het is de bedoeling dat elke vorm apart wordt beoefend en meerdere malen wordt herhaald, zodat het specifieke thema waar die ene vorm zich op toelegt goed geïntegreerd kan worden; soms kan het echter ook zinvol zijn om alle zes de vormen te combineren tot één lange. Hier heb ik alleen de eerste twee vormen, Lo Seng en No Mui, aan elkaar gelinkt.