In deze eerste online videoles kun je meedoen met de volledige tien Wudang Qigong-oefeningen.
Net als in de vorige videoles wordt in deze videoles redelijk diep ingegaan op peng, lü, ji en an maar ditmaal met wat andere details als aandachtspunt.
In deze videosessie wordt eerst de Baduanjin (de 'Acht Juweeltjes') geoefend, daarna Wudang Qigong. Het geheel eindigt met een Tai Chi-oefening in peng, lü, ji en an waarbij de nadruk ditmaal ligt op het voetenwerk.
NB het beenwerk is voor de deelnemers aan de live sessie zichtbaar op een tweede camera. Dus hier een Tai Chi-les over het benenwerk maar dan zonder de benen.
In deze video komt de Feijia Gong aan bod. Eerst worden alle zeven oefeningen uitgevoerd in een rustige flow, daarna worden de eerste vier oefeningen stap voor stap uitgelegd en uitgevoerd. De laatste drie volgen in een andere video.
Het eerste vervolg op de Feijia Gong-serie.
Eerst wordt een vraag beantwoord over het 'staan' dat altijd volgt op een afsluiting van de qigong-serie.
Daarna volgen de laatste paar oefeningen van de Feijia Gong.






Roel geeft ook les in andere stijlen en heeft mensen die daarin trainen, dus deze keer iets over Tit Khun, de oude familiestijl van 'meneer' Tan Eng Ho.
Uiteraard gevolgd door de Feijia Gong.


Geintje... een speed-up van hoe Roel zijn voormalige woonstudio omtoverde in een filmstudio.
Om praktische redenen gaan de meeste videolessen over qigong: qigong kun je namelijk 'op de vierkante meter' thuis oefenen.
Maar hoe oefen je Tai Chi als je niet veel plaats hebt om te oefenen?

Een hele sterke qigong-'stijl' (niet doen voor je gaat slapen!) is de Zhoutian Qigong van de School van de Kraanvogel.
Zoals gebruikelijk zie je in deze videoregistratie alleen 'de bovenkant'.

In deze sessie wordt eerst de baduanjin geoefend; af en toe wordt uitleg gegeven over het wat en hoe van een oefening, en er is een uitleg tijdens het oefenen over het verschil tussen daoyin en qigong op energetisch level.
Dat leidt tot het volgende: er zijn talloze aandachts-lagen om aan te werken en mee bezig te zijn - de Hemelbaan (groot of klein), het chongmai-systeem, het 'veld', maar ook de fysieke aandachtslaag wordt niet vergeten. Hoe oefen je dat? Daar wordt naar gekeken aan de hand van een Tai Chi-stap.

Uiteraard is het ook  lekker om eens een keer niet teveel uitgelegd te krijgen en gewoon te oefenen.
Eerst worden de tien Wudang Qigong-oefeningen doorgelopen; daarna gaat het verder met het eerste deel van de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi 'on the spot'.


Ook dit is een training in de eerste tien oefeningen van Wudang Qigong. Op zich niet zo bijzonder dus, en er wordt ook niet aanvullende informatie gegeven. Toch is het een filmpje met meerwaarde omdat hier ook te zien is wat de benen doen.
De vierde en de tiende Wudang Qigong-oefening volgen de Hemelbaan-trajecten. Het kan dan ook heel zinvol zijn om deze twee oefeningen een langere tijd achter elkaar door te oefenen.
Daarna wordt verder gegaan met stevige yang-qi training; daarvoor wordt de 'pi quan'-beweging van Xingyi 'geleend'.

Xingyi-serie
Het is te begrijpen dat thuis oefenen lastig is. Nederland heeft geen traditie om in parken te oefenen en even los van de hondendrollen zijn onze mede-Nederlanders vaak erg vervelend en onverdraagzaam wanneer je dat wel doet; en om Tai Chi binnenshuis te oefenen, daar heeft nu eenmaal niet iedereen plaats voor.
Vandaar dat we nu even uitwijken naar Xingyi: een erg krachtige interne stijl die heel goed 'op de plaats' geoefend kan worden, en waar je niet veel ruimte voor nodig hebt.
Xingyi-serie

In Chinese stijlen wordt vaak gebruik gemaakt van dieren. Soms is dat visueel: een stijl die de visuele aspecten van een bepaald dier imiteert. Dergelijke stijlen zijn vaak bedoeld voor theater- of straatvoorstellingen. Soms is dat conceptueel; visuele aspecten zijn dan vaak nog steeds een element maar het gaat dan meer om het karakter, de intentie, van een bepaald dier.
Hier gaan we het hebben over energetische aspecten, in dit geval via verwijzingen naar de schildpad en de kraanvogel.

Tai Chi heeft veel vocabulaire en Roel vergeet wel eens dat niet iedereen daarmee bekend is. En zo kon het dus gebeuren dat hij de vraag kreeg "wat is dat eigenlijk, het dantian?"
Dus voordat we in deze sessie verdergaan met Xingyi wordt er eerst iets verteld over het dantian.
Daarna volgt een herhaling van de Xingyi-stappen die we eerder gedaan hebben, plus een nieuwe stap: zuan quan.

Xingyi-serie
Het is al vaker gegaan over de fysieke aspecten, 'regels' zo je wilt, van het faciliteren van stijgend yang en dalend yin.
Daarmee was het verhaal nog niet klaar dus bij deze een aanvulling.

Hier het vervolg op de Xingyi-serie; ditmaal wordt de vierde stap, 'pao quan', onderwezen.
Eerst worden de eerder geleerde stappen uitgebreid herhaald met hier en daar wat aanvullende (of herhaalde) uitleg.

Xingyi-serie
De vijfde stap van Xingyi heet 'Heng Quan'. In deze aflevering wordt die stap onderwezen.
Uiteraard wordt er eerst door de vier eerder geleerde stappen geploeterd. De warmte straalt ervan af, maar dat komt door de hittegolf.
Xingyi-serie

In de School van de Kraanvogel hebben we de 'Essentie-oefeningen' (die je onderwijzen in sensitiviteit t.a.v. je lichaamsmechanica) en daarna komen de Four Pillars of Health: de Tai Chi-bal training (niet met een echte bal, de naam is een referentie naar bepaalde gewaarwordingen), de Baduanjin, Wudang Qigong en de Feijiagong.
In deze videoregistratie worden die Four Pillars achter elkaar, onafgebroken, geoefend. Heerlijk om mee te doen!

De vijfde stap van Xingyi, 'Heng Quan', wijkt af van de overige vier stappen van Xingyi in die zin dat deze stap ook een 'achteruit' heeft.
Dus deze keer wordt, behalve een herhaling van de eerder geoefende stappen zodat je die opnieuw mee kunt oefenen, opnieuw aandacht besteed aan deze vijfde stap; alleen gaan we nu ook achteruit.
Xingyi-serie

Inmiddels zijn in eerdere sessies alle vijf de basisstappen van Xingyi doorlopen en uitgelegd. Tijd dus voor herhaling, niet alleen van de bewegingen maar ook van de uitleg uiteraard.
De nadruk ligt overigens op herhalen door nadoen omdat Roel (na pakweg een uurtje) de aansluiting van zijn headset lostikte uit het zendertje :-)
Het duurde een dikke tien minuten voor hij dat in de gaten had; maar toen de aansluiting was hersteld stopte het geluid al snel opnieuw: de batterij bleek leeg. Zucht.
Xingyi-serie

Er valt altijd wel wat te vertellen over Qigong. In deze sessie worden eerst de eerste tien Wudang Qigong-oefeningen herhaald waarna er een 'technische' uitleg volgt over hoe je 'voelen' zoekt en onderzoekt. Dit uiteraard onder begeleiding van een specifieke oefenmethode die, ditmaal, geïnspireerd is door de shi li van Yiquan.

Een belangrijke uitspraak luidt "er is altijd de mogelijkheid om iets te doen; er is altijd een excuus om het te laten". Dit gaat ook op voor Tai Chi: je hebt daar helemaal geen aparte oefenruimte voor nodig, Tai Chi kan prima op de vierkante meter geoefend worden. Hoe dan? Nou, zó dan!

De Baduanjin (de 'Acht Juweeltjes') is een fantastische oefenserie. HIER kun je deze relatief eenvoudige, maar krachtige reeks meedoen.
Diezelfde reeks kun je echter ook zittend oefenen. Sommige dingetjes werken dan nét even anders, dat wel, maar daarvoor is dan weer het filmpje dat je hier wordt aangeboden.
Het verschil zit-em niet alleen in 'staand' versus 'zittend', het effect is bij zittende oefening veel meditatiever. Mooi!

Het eerste boek dat Roel ooit zelf publiceerde
was 'de Essentie van Tai Chi' (niet meer in de handel). In deze video geeft hij een voorbeeld van hoe de oefeningen uit dit boek een basis vormen voor het verdiepen van je Tai Chi.

In de wereld van interne krijgskunsten is het niet altijd goed te onderscheiden of iets nou een krijgskunst is, een qigong of iets er tussenin; en dan krijg je ook nog eens dat Tai Chi vaak als een soort van qigong wordt geoefend terwijl qigong prima als krijgskunst is in te zetten. Hier een voorbeeld van een kunst die uit zichzelf zowel krijgskunst als qigong is: 'Fen Shou', 'Verspreidende Handen'.

Als je ontspant dan voel je, door de zwaartekracht, het gewicht van -bijvoorbeeld- je armen. Dat betekent per definitie dat je dus kracht aan het uitoefenen bent om ze omhoog te houden. Deze video gaat over hoe je met die 'zwaartekracht-uitdaging' omgaat.

Een in de School van de Kraanvogel veel gebezigde uitspraak luidt "qi-training is sensitiviteitstraining".
Uiteraard moet er eerst aan basisvoorwaarden voldaan zijn (je moet eerst geleerd hebben hoe 'sensitiviteit' werkt op een fysiek niveau), maar daarna komen oefeningen zoals deze in beeld. Zonder dergelijke 'ondersteunende training' wordt het lastig om je qigong meer te laten zijn dan 'lekker ontspannen'.

Bij Tai Chi is één van de meest belangrijke locaties 'mingmen', 'de levenspoort' zo je wilt. Acupunctuur kent deze plek als twee heel specifiek geplaatste punten; bij Tai Chi is het wat minder precies en betreft 't het 'zachte deel' van de rug.
Echter, door foutieve belasting is dit mingmen in veel gevallen niet inzetbaar. Het is dus zaak om dit zachte gedeelte van de rug vrij te spelen.

In qigong-lessen wordt veel gesproken over -uiteraard- qi: de energie, qi, moet vrij kunnen stromen bijvoorbeeld. Echter, dat is niet alleen een kwestie van de juist mindset en fysieke ontspanning en vervolgens 'gewoon' de bewegingen uitvoeren: de onderliggende 'lichaams-mechanica' moet hiervoor op orde zijn. Dat is een aparte studie.