School van de Kraanvogel
"energetics in movement and mind"
Lezingen
NB Alle lezingen zijn in het Engels.
All lectures are in English.
NB Niet alle video's zijn toegankelijk voor niet-leden! Klik HIER om te leren hoe je toegang kunt krijgen tot alle materiaal.
Een serie lezingen over Wudang Qigong. Er wordt flink de diepte in gegaan, zowel waar het qigong in het algemeen betreft als -uiteraard- specifiek over de Wudang Qigong-stijl zoals die bij de School van de Kraanvogel beoefend wordt.
Deze lezing gaat over hoe Tai Chi, via de cirkelstructuur, verband houdt met 'het interne'- de Hemelbaan, de chan si jin ('de spiraal'), kai he ('spreiden en samenbrengen'), enzovoorts.
Elke les begint met 'staan'. In de videolessen doen we dat een paar minuten, tijdens de 'echte' trainingen 20 minuten of langer. Maar waarom? Wat is het nut van zo lang stilstaan, waar doe je dat voor, hoe werkt het?
Bij deze een poging tot antwoord.
Een vorige keer is er uitgebreid ingegaan op de theoretische achtergrond van 'Staan'. Niet dat theorie deze keer vermeden kan worden (verre van dat) maar toch gaan we hier een paar posities oefenen. Het is dus een meedoe-lezing.
De naam van de openingshandeling van Tai Chi, 'qi shi', wordt vaak foutief vertaald als 'begin-houding' of iets dergelijks. Echter, deze eerste Tai Chi-handeling is bedoeld om de Hemelbanen te openen, terwijl de eindhandeling, 'taiji shoushi', bedoeld is om de qi weer te kalmeren in het centrum. Hier een uitleg van hoe dit alles in zijn werk gaat.


Copyright © 2021 by Roel Jansen/de School van de Kraanvogel
All Rights reserved
E-Mail: roel@kraanvogel.nl

Tai Chi-school in Warfhuizen (Gr.)
'Stealing Ideas: integrating Baduanjin into Qigong' is een ietwat technische verhandeling. Hierin legt Roel uit hoe je de ideeën die ten grondslag liggen aan de eerste vier oefeningen van de Baduanjin prima kunt implementeren binnen de Qigong die binnen de School van de Kraanvogel wordt beoefend, en hoe je dat dan doet.
Niet makkelijk, wel verrijkend!